Как да горим повече калории по време на тренировка

You are currently viewing Как да горим повече калории по време на тренировка

Как да горим повече калории по време на тренировка? Ако често си задаваме този въпрос то определено сме на прав път? В следващите редове сме ти подготвили няколко съвета, които ще увеличат разхода на калории докато тренираме, а пък и след това.

Не е задължително да прилагаш всичко, което прочетеш тук. Трябва да си наясно с физическите, пък и психическите си възможности и също така да знаеш какви цели гониш.

Та да започваме – как да горим повече калории по време на тренировка ?

Ще ти е интересно да прочетеш:
Горене на калории и топене на мазнини има ли разлика и каква е тя?

Ходене

Тренировките започват много преди самата сесия и приключват много след нея. Ако започнем да ходим до залата или площадката и обратно ще ни помогне да изгорим допълнително калории.

За един час ходене в нормално темпо можем да изгорим от 120-до 250 калории зависимост от килограмите, възраста, пола и скоростта, с която ходим. Относително е, но при всички положения може да бъде само от полза.

Ако нямаме достатъчно време можем да ходим само е едната посока.

Загрявай добре

Всеки загрява повече или по-малко преди да започне съществената част от тренировката си освен тези хора, които не го правят. 5,10 или 15 минути отделени в загряване ще затоплят тялото, ще вдигнат пулса, ще засилят кръвообращението и познай – ще  горим повече калории.

„Колко повече ?“ – ще попиташ. 80 килограмов мъж за 10 минути ще изгори с 50 калории в повече.

А и между другото ще се предпазим от контузии, което съответно ще ни позволи да тренираме отново на следващия ден и съответно да горим още калории.

Ето всичко е свързано.

Комбинация с кардио, за да горим повече калории по време на тренировка

Преди или след тренировка, тук мненията са много различни и 5 души ще споделят 5 мнения.

Без значение, желаеш ли да изгориш повече калории по време на тренировка няколко минути допълнително кардио ще помогнат да изпълним целта.

Зависимост от теглото ни можем да горим между 11 и 17 калории на минута при бягане в нормално темпо. Това за 15 минути са си между 165 и 255.

Ако искаме за същия период да изгорим повече калории, значи трябва да бягаме по-бързо.

Кардио може да не е задължително бягане. Можем да плуваме, караме колело или просто да ходим.

Ще ти е интересно да прочетеш:
Няколко съвета как да стопим подкожните мазнини без кардио

Как да горим повече калории-кардио

Тренирай интервално

Един от най-популярните методи е Табата. Като при този тип тренировка тренираш активно 20 секунди, след което почиваш 10 секудни и така 8 пъти.

Звучи доста по-различно от 4 серии по 8 повторения.

При интервалните тренировки ще вдигнем пулса до небесата, ще се състезаваме  със себе си и ще горим повече калории. Освен, че ще горим повече калории по време на тренировка ще увеличим и тоталното количество изгорени калории за целия ден.

Тренирай кръгово.

Никога не сме крили, че сме фенове на кръговата тренировка. Когато дойде време за горене на калории да препускаш от едно упражнение към следващото с малко или без почивка между тях.

Висок пулс, повече изгорени калории.

Намали почивките

Колкото по-кратко почиваме, толкова по-натоварваща ще е тренировката ни. Не е нужно да го правим изведнъж. Ако в момента почиваме 1 или две минути между сериите можем да започнем с 10 секундно намаление.

С намалянето на почивките ще продължим линията на увеличаване на интензитета.

Как да горим повече калории - Интензивност

Намали продължиителността – увеличи интензитета

Нямаме нужда от едночасова тренировка, която не може дори да ни изпоти. Искаме ли повече изгорени калории трябва да се целим в такъв тип натоварване, което да ни остави без дъх.

Високо интензивни тренировки, малко почивка между сериите, натоварване на цялото тяло – ето от това имаме нужда.

Тренираме ли по този начин със сигурност няма да успеем да издържим един  час.

Ще ти е интересно да прочетеш:
Отслабване само с тренировки без диета. Възможно ли е ?

Увеличи продължителността

Точно обратното, ако вече тренираме по-интензивно и сме достигнали ниво на застой е време да увеличим малко продължителността.

Можем да го направим като добавим още един кръг  в тренировката си, още повторения или да добавим упражнение.

Другият вариант е да добавим по-ниско интензивно натоварне като кардио в нормално темпо в края на тренировката.

Използвай по-малко, но по-натоварващи упражнения

Кое упражнение ще ни помогне да изгорим повече калории – бицепсово сгъване или набирането ? И ако ти мислиш, че при едното изолираме един мускул, а при другото упражнение участва почти цялото ни тяло значи си на прав път.

Многоставни базови упражнения – първо ще включат повече мускули, след това ще изгорят повече калории.

За една натоварваща тренировка 3 или 4 упражнения може да са напълно достатъчни. Кои са те ли :

Комбинация от 4 упражнения, с които цялото ни тяло е натоварено, без изключение.

Добави тежест

Дори да не правим никаква друга промяна, а само да добавим допълнителна тежест или да увеличим тази, с която тренираме в момента ще подобри изгарянето на повече калории по време на тренировка.

Ако можеш да изпълниш едно упражнение  15 или 20 пъти значи не ти е тежко. Добави 10 килограмова тежест и виж 20 набирания да станат 5 или най-много 10.

Затова винаги сме били фенове на жилетките с тежест, които силно препоръваме когато желаем да добавим допълнителна съпротива и да продължаваме да използваме същите упражнения, които и до момента.

Най-просто когато добавим повече тежест по-време на тренировка тялото ни трябва да впрегне повече енергия от преди, за да изпълни упражненията. Тази енергия пък значи повече изгорени калории.

Имай в предвид, че чрез тренировките с повече тежест ще стимулираме мускулния си разтеж, а на един килограм мускулна маса му нужна повече енергия, отколкото на килограм мазнини.

Как да горим повече калории - Тежест

Бонус – Примерна тренировка

Кликни върху снимката, за да разгледаш тренировката – ще ти хареса 🙂

Високо интензивна силова тренировка - Няма време за глупости

 

Това бе отгвора на въпроса как да горим повече калории по време на тренировка.Интересна тема, от която доста хора се интересуват.Ако имаш предложение пиши ни на info@trenirai.org или като лично съобщение в социалните мрежи . Сподели мнението си по темата като коментар под публикацията. Последвай ни в социалните мрежи и сподели тази публикация с близки и приятели, нека достигне до повече хора. Не забравяй…

Тренирай 2.0 те предизвиква, за да те мотивира !

Светослав Коджаманов

Светльо е фен на интензивните тренировки със собствено тегло и добавена тежест. Обича да изпробва всичко върху себе си преди да пише за него. Истински спортен ентусиаст, който е готов да изпита духа и физиката си, за да достигне до различни изводи, които могат да бъдат от помощ на всички трениращи.

This Post Has One Comment

Вашият коментар