Промени ДНК-то си чрез тренировки

You are currently viewing Промени ДНК-то си чрез тренировки

Можем ли да променим ДНК-то си чрез тренировки ?

Ами явно можем ! Как и защо ще разберем в следващите редове.

Може би няма човек, който да не е наясно с това, че физическите упражнения носят изключително много позитиви за човешкото здраве:

  • По-нисък риск от сърдечни болести
  • По-нисък риск от диабет
  • Мобилност
  • Сила
  • Дълголетие
  • Умствено здраве

… и още стотици други причини, които можете да допълните в полето с коментари след статията.

През 2014 учени от Шведския Каролиснки институт, чрез проучване, откриват пряка връзка между тренировките и химичния състав на ДНК.

До този момент било ясно, че определени гени се активирали в следствие на физическите упражнения, но не било ясно как точно откликват на тренировките и защо.

Ще ти е интересно да прочетеш:

Накратко за проучването

Един от процесите, които наблюдавали учените бил епигенетика. Той показва промяна в гените, но не и в самата ДНК.

Епигенетичните промени се проявяват от външната страна на гена, главно чрез процес наречен метилиране.

При метилирането група от атоми се прикрепят към външната страна на гена и го правят повече или по-малко способен да получава и отговаря на биохимични сигнали на тялото.

Учените знаят, че моделите на метилиране се променят в отговор на начина на живот,който водим. Те могат да бъдат повлияни от начина, по който се храним или ако сме подложени на замърсяване.

Начина на хранене влия на гените

В зависимост от това кои гени участват това може да повлияе на здравето ни и да увеличи риска от заболявания.

Много по-малко се знае за връзката между метилирането и физическите упражнения.

Няколко малки проучвания до момента са показали, че дори и една единствена тренировка оказва влияние върху моделите на метилиране, но досега не бе ясно какво се случва при дългосрочен период на  физическа активност.

Какво представлява ДНК проучването

Учените събрали 23 млади мъже и жени в добро физическо състояние, като провели различни изследвания, включително мускулна биопсия , за период от 3 месеца.

Една от пречките в миналото била, че много фактори оказват влияние върху моделите на метилиране. Било изключително трудно да се изолира влиянието само на тренировките и упражненията.

Учените от Швеция успяват да избегнат тази пречка, като накарали доброволците да карат колело, но като ползват само единия си крак за това и оставяйки другия неучастващ в упражнението.

По този начин всеки един доброволец бил отделен пример за изследване.

Така и двата крака щели да бъдат повлияни от модели на метилиране. Само този, който се е упражняван щял да бъде променен заради тренировките..

Доброволците карали колело само с един крак в продължение на 45 минути в умерено темпо, четири пъти седмично в рамките на 3 месеца.

Никак не е изненадващо, че след края на проучването крака, който бил упражняван бил много по-силен физически от този, който не е.

Какви са Резултатите ?

Резултатите показали интригуващи промени в ДНК на мускулните клетки.

Използвайки усъвършенстван геномен анализ, изследователите установили над 5000 промени върху генома на мускулните клетки на крака, който е упражняван. Всички те включвали нови модели на метелиране.

При някой от доброволците промените били повече, при други по-малко. Но разликите с нетренирания крака били огромни.

Повечето от гените отговарят за метаболизма,  инсулиновата чувствителност или с две думи влияят на това колко здрави са нашите мускули и тела като цяло.

При краката, които не били упражнявани не постъпили никакви промени.

Остават неизвестни

На няколко неща учените все още не са открили отговор:

  • Дали промените ще се запазят, ако спрем да тренираме ?
  • Как различното натоварване влияе на промените ?
  • Как различните упражнения влияят на промените ?

Посланието

Посланието, което ни носи това проучване е следното : “ Чрез тренировки лесно можем да променим качеството си на живот и то напълно безплатно.“

Можем да променим така гените си, че освен да подобрим начина на функциониране на тялото си, можем да дадем възможност на поколенията след нас да бъдат  по-здрави и по- добре изглеждащи.

Замисли се !

Какво мислиш? Можем ли чрез тренировки да променим своето ДНК? Сподели мнението си по темата като коментар под публикацията.  Последвай ни и ни помогни като споделиш тази публикация с близки и приятели, нека достигне до повече хора. Не забравяй…

Тренирай 2.0 те предизвиква, за да те мотивира !

Светослав Коджаманов

Светльо е фен на интензивните тренировки със собствено тегло и добавена тежест. Обича да изпробва всичко върху себе си преди да пише за него. Истински спортен ентусиаст, който е готов да изпита духа и физиката си, за да достигне до различни изводи, които могат да бъдат от помощ на всички трениращи.

Вашият коментар