5 често срещани Грешки по време на Тренировка

You are currently viewing 5 често срещани Грешки по време на Тренировка

5 често срещани грешки, които виждаш по време на тренировка.

Както, при което и да е нещо има добри и лoши практики. В следващите редове ще обърнем внимание съвсем накратко, на най-често срещаните грешки, които можем да срещнем по време на тренировка.

Не загряваш преди тренировка

Всеки знае колко важно да се загрява преди тренировка и въпреки това има доста хора, които не загряват или загряват така все едно залъгват себе си.

Загрявката преди тренировка е важна по много причини. Важни, важни, нали колко да са важни… ами например – увеличава сърдечната честота (пулс), подобрява кръвообращението в мускулите, подготвя ставите и сухожилията за натоварването, което предстои. На всичкото отгоре загрявката преди тренировка ни подготвя и психически за натоварването, което предстои.


Просто е – искаш здрава и пълноценна тренировка – загрей преди това. Искаш да избегнеш неприятни контузии – загрей преди това. Искаш и утре да тренираш- ами загрей тогава.

Не изпълняваш правилно упражненията


Неефективно и опасно
. Може да се дължи на много фактори – незнание, слаба форма, прекалено голямо натоварване.

Ако някой ти каже, че не изпълняваш правилно някое упражнение вместо да влизаш в лют спор с него не е лошо да видиш какво има да ти каже или покаже човека, който е отсреща.


Защо може да е неефективно
? Защото с определено упражнение целиш да натовариш гърдите си, а всъщност се оказва че натоварваш в по-голяма част раменете или трицепсите си. Сега може да си кажеш -„Какво толкова все пак натоварвам тези мускули“. Така е, но тук идва и това, което наричаме „опасно“. „Опасно“ в повечето случаи предизвиква нежелани контузии, точно защото  упражнение предназначено да натовари тялото по точно определен начин всъщност го натоварва по съвсем различен.

Да изключим варианта с контузиите и ние не ги харесваме.В най-добрия случай неправилното изпълнение на упражненията може само единствено да попречи на продуктивността ти по време на тренировка.

Не е лошо да поискаш съвет, не е срамно да попиташ някой как се прави нещо. Всичко би било единствено в твоя полза.


Едно от упражненията, в който често се среща неправилното изпълнение е клека. Всички сме виждали как се прави полу-клек. А ти мислиш ли, че този тип изпълнение би ти помогнал с нещо ?

Тренираш твърде тежко

По една или друга причина си решил да тренираш с повече килограми. Това е прекрасна идея и в чистото си изпълнение би ти довело само и единствено дивиденти – повече сила, повече мускулна маса и тн.

Има и един тънък момент, който много хора изпускат. Те просто не са подготвени за определените тежести, не са в достатъчно добра форма или на този етап не са способни да тренират по-този начин.

Това естествено започва да пречи на тренировките. Както и друг път сме споменавали всичко е свързано и ако някой от компонентите куца, започва да вреди на цялостната картина.


Ето и един пример твърде много тежести ===>неправилно изпълнение на упражнения ===>евентуални контузии.

Да тренираш  и да си поставяш високи цели, да се опитваш да тренираш над възможностите си може да бъде само похвално. Има и моменти, в който да отстъпиш крачка назад не означава падение,усети момента, в който ще си способен да тренираш по този начин и го използвай.

Тренираш  твърде леко

Често се случва при дамите. От страх да не станат много мускулести или поради някой друг разпространен мит.

При по леки тренировки резултатите се разминават с очакванията. Появяват се въпроси от сорта на “ Защо не мога да отслабна“ , “ Защо намирам никаква промяна вече пореден месец“ .

В този случай просто е нужно да се направи крачка напред. Да се промени нещо в тренировъчния режим,да се излезе от иначе толкова удобната комфортна зона.

Твърде дълга почивка и липса на концентрация

Всеки среща такива хора по време на тренировка. Завършват една серия и следващия път когато ги видиш на лоста или на някой уред е след около 5 минути, пък може и повече.


Какво се случва през това време. „Чекване“ на фейсбук, две три съобщения с някой, търсене на по-мотивираща песен, или лафче с някой приятел.

Определено тренировката трябва да е нещо забавно, нещо което носи удоволствие, но липсата на концентрация е няма да я направи по-интересна, дългата почивка по-ползотворна.

С такива дълги почивки никой не печели. Тялото „изстива“, ако можем така да се изразим,телесната температура пада, също така и кръвообръщението в самите мускули, те от своя страна  се стягат и реално губим от ползотворността на тренировката.

После ако някой попита сме били над час и половина на тренировка, а какво сме свършили всъщност е от съвсем друго значение.

Какво да правим в такива случаи. Много пъти сме казвали и пак ще се повторим, колкото по-интензивна е тренировката толкова по-добре е това за нас. Колкото по-къси са почивките между сериите и упражненията толкова по-натоварваща ще е нашата тренировка.Ще спестим и време, което може после да споделим с приятели.

Напиши ни коментар, изкажи свето мнение – какви грешки срещаш ти по време на тренировка ?

5 често срещани грешки по време на тренировка

Тренирай 2.0

Светослав Коджаманов

Светльо е фен на интензивните тренировки със собствено тегло и добавена тежест. Обича да изпробва всичко върху себе си преди да пише за него. Истински спортен ентусиаст, който е готов да изпита духа и физиката си, за да достигне до различни изводи, които могат да бъдат от помощ на всички трениращи.

Вашият коментар