Високо Интензивно Кардио

You are currently viewing Високо Интензивно Кардио


Какво е високо интензивно кардио и какви са ползите от него.

Високо интензивно кардио  е тренировка с високо натоварване и сравнително  по – кратка продължителност . За да се нарече една тренировка високо интензивна означава ,че тялото ни работи с 80-90 % процента от максималната ни сърдечна честота (пулс).  Като ако измерим това със скала от 1 до 10 ,  извършваме тренировката на 8 или 9 степен от нашите максимални възможности.

При този тип тренировка , за разлика от ниско интензивното кардио където се преобладават аеробни ( кислородни) процеси, в тялото ни започват да действат  анаеробни такива .

В организма липсва осезаем приток на кислород и той започва процеси на разграждане на глюкоген – захари. Намаля процентът на изгорените мазнини  за единица време, но пък количеството им се увеличава .

За много по кратък период от време  изгаряме по –  голямо количество мазнини .

Ето и един пример :

Ниско интензивно кардиоХодене пеш със скорост 5 км/ч за 60 минути можем да изгорим до 257 калории , от които 70 % идват от мазнини
Високо интензивно кардиоспринт с скорост 20 км/ч  за 30 минути можем да изгорим 640 калории , от който 50 % идват от мазнините .  
Високо интензивно кардио и мускулен растеж – Схващанията , че с кардио можем  единствено и само да  горим  мазнини и е  невъзможно да  изградим по-добра мускулатура  са доста грешни. Напротив възможно е и то доста ефективно.При тренировки с висока интензивност се задействат процеси , който  спомагат за оформяне на мускулите ни и покачване на мускулна маса . Естествено това няма да се случи единствено и само с кардио тренировки, но пък е прекрасен начин да стимулираме тялото си и цялостните ни тренировки да станат дота по-ефективни .

Мускулите в човешкото тяло са съставени от  бързи и бавни влакна.Тези влакна притежават различно сечение . Бавните са с по – малко сечение и  отговарят за издражливостта   при дълго натоварване със слаба интензвност . Бързите  имат по-голямо сечение и тяхната роля е да ни дават сила при кратки ,  но интензивни натоварвания .

Ето и един  красноречив пример :Всички ние сме наблюдавали  състезания на дълги  и къси разстояния . Как изглеждат атлетите участващи в тези състезания ? Определено се различават.Първото нещо, което изниква в ума ви сигурно е маратонец и спринтьор . Определено един от двата има доста по – атлетично тяло и да , това не маратонеца !

Маратонец и Спринтьор
Естествено е да си зададем въпроса , как е възможно човек да тренира с толкова висок интензитет за период от 10 , 15 или 30 минути , за да постигне резултатите посочени в примерите? В интерес на истината е невъзможно, но както за всеки проблем има решение така и на този въпрос има отговор и той се нарича интервално кардио. 
От години насам е известно , че при интензивни тренировки и упражнения в организма се произвеждат  по- високи количества на тестостерон и  хормонът на растежа . Те от своя страна стимулират изграждането на мускулна маса и спомагат преобразуването на  мазнините в енергия.Високо Интензивно Кардио


Тренирай - Сам избираш !
Станете фен на Тренирай в Facebook , последвайте ни в Тwitter , или ни добавете във вашите кръгове в Google+

ОЩЕ ПО ТЕМАТА : 

Светослав Коджаманов

Светльо е фен на интензивните тренировки със собствено тегло и добавена тежест. Обича да изпробва всичко върху себе си преди да пише за него. Истински спортен ентусиаст, който е готов да изпита духа и физиката си, за да достигне до различни изводи, които могат да бъдат от помощ на всички трениращи.

Вашият коментар