Интервална Кардио Тренировка

You are currently viewing Интервална Кардио Тренировка

 

Интервалната кардио тренировка е редуване на интервали с  висока  и ниска  интензивност, както  и  периоди на почивка .

Интервалните тренировки съчетават в себе си най-доброто от ниско и
високо интензивните кардио тренировки. По време на този тип тренировки
се задействат анаеробни и аеробни процеси , който ускоряват метаболизма и
той продължава да работи на високи обороти часове след като сме
приключили тренировката. Горим солидно количество калории, като по –
голяма част от тях идват от мазнините съхранени в тялото ни.  С този
тип натоварвания оформяме по-добре мускулите си и дори
покачваме мускулна маса .

Много учени , треньори и специалисти са писали по темата за интервалните кардио тренировки .

Ето и няколко примера за интервални тренировки :

 

  • Според Ицуми Табата – 20 секунди високо интензивно натоварване и 10 секунди ниско интензивно  в рамките на 8 цикъла ( 4 минути)
  • Според Рич Буткевич натоварванията е добре да бъдат 1:1 . Колкото е продължителността на високо интензивното натоварване , толкова да бъде и почивката след него .
  • Други специалисти предлагат съотношение 3:1 високо интензивни към ниско интензивни.

Тези примери разбира се не са миродавни. Голямата си част хората участвали в тези изследвания са били в много добра физическа форма или акттивни спортисти.

Добре е всеки сам да намери оптималният вариант за себе си . Напълно нормално е например в началото да не можем да спринтираме 20 секунди на  80 % от   възможности те си , или пък дори и да го направим 10 секунди почивка между сериите да са крайно недостатъчни, за да започнем нов цикъл .

Най – важното , което трябва да запомним е идеята да редуваме упражнения с висок и нискък  интензитет .Относно почивката между циклите е важно пулсът ни да не стига нивата си на покой, за да може тренировката да бъде максимално пълноценна .

Затова, ако сме решили да спринтираме -нека го направим. Спринтираме 50 или 100 метра , използваме  времето да се върнем от точка Б към точка А за почивка . Правим толкова повторения колкото можем. С продължение на тренировките ще се подобри състоянието ни и възможността да увеличим времето за интензивно натоварване  и да намалим времето за почивка.

Интервални кардио тренировки може да прилагаме не само за бягане. Можем да караме колело като редуваме интервали на висок и нисък интензитет , да плуваме , да се качваме и слизаме по стълби ,  аеробика , тае бо и много други .

Кой може да практикува интервалната кардио тренировка:

Иска ми се да кажа, че подходящо за всички , но всъщност не е така .

Интервалната кардио тренировка заради високото натоварване не се препоръчва на  хората с наднормено и свръх тегло, проблеми със сърцето и в не добра физическа форма. Дори не е изключено да доведе до нежелани последици .

Ако  вие сте с наднормено тегло , това не е проблем да започнете да правите кардио тренировки. Просто започнете с ниско интензивно кардио, така постепенно ще подобрите физическото си състояние, което ще ви даде възможност впоследствие да тренирате интервално.

На много от нас ни се е случвало да попаднем в период на застой. Храним се правилно , тренираме но резултатите или не са на лице, или в дълъг период от време са почти нищожни .

Това е така защото тялото е устроено бързо да се адаптира към различни промени и нещо което е работило преди месеци или година е напълно нормално вече да не дава същия резултат.

Тогава идва времето за интервалните кардио тренировки . С тях със сигурност ще дадем положителен тласък на физическото си развитие, ще разнообразим тренировките и ще направим крачка напред към постигането на желаните цели .

Интервална Кардио Тренировка

 Тренирай - Сам избираш !

Станете фен на Тренирай в Facebook , последвайте ни в Тwitter , или ни добавете във вашите кръгове в Google+

OЩЕ ПО ТЕМАТА :

Светослав Коджаманов

Светльо е фен на интензивните тренировки със собствено тегло и добавена тежест. Обича да изпробва всичко върху себе си преди да пише за него. Истински спортен ентусиаст, който е готов да изпита духа и физиката си, за да достигне до различни изводи, които могат да бъдат от помощ на всички трениращи.

This Post Has One Comment

Вашият коментар