Кой е Уилям Шелдън ?

You are currently viewing Кой е  Уилям Шелдън ?

Уилям Шелдън е американски психолог , който работи над връзката между телесния тип и личността. Според Шелдън  човешко тяло може да се сведе до три основни типа :

Като разбира се рядко се случва човек да бъде определен точно като ектоморф , мезоморф или ендоморф. В по- голяма част от случаите  даден индивид притежава  по няколко признака от всяка група, които са различно изразени. Има вариации като екто-мезоморф или мезо-ендоморф и тн.

Шелдън стига до това си откритие силно повлиян от работите на Хипократ в античността и Гален живял малко по-късно по време на  Римската империя.

Той изследва цяла година 33 души .Използва  списък от 50 критерия ,оценявайки резултатите по 7 бална скала.В последствие откроява по 20 признака, които ясно представят всяка една група.

Шелдън обобщава, че основните групи темперамент у хората са също три , опитва да открие четвърти тип, но така и не успява. Видовете темперамент според психолога  са:

  • Висцетронен    – весел , добродушен
  • Соматонен        – активен , общителен
  • Церебротронен – подтиснат , затворен

Шелдън има намерение да докаже, че има връзка между телесния тип и личността. 5 години и 200 души,които изследва, са необходими на психолога да открие  80 % зависимост между висцетронния и ендоморфния , соматонния и мезоморфния , церебротронния и ектоморфния.Което значи че един пълен човек доста често е добродушен, атлетичния е комуникативен , а слабия е затворен .

Индексът на един класически ектоморф е 7-1-1 , меозморф 1-7-1 , ендоморф 1-1-7 .

Телесни типове

А вие как мислите има ли връзка между това как изглеждаме и това що за личности сме ?

Кой е  Уилям Шелдън ?Тренирай - Сам избираш !

Станете фен на Тренирай в Facebook , последвайте ни в Тwitter , или ни добавете във вашите кръгове в Google+

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Светослав Коджаманов

Светльо е фен на интензивните тренировки със собствено тегло и добавена тежест. Обича да изпробва всичко върху себе си преди да пише за него. Истински спортен ентусиаст, който е готов да изпита духа и физиката си, за да достигне до различни изводи, които могат да бъдат от помощ на всички трениращи.

Вашият коментар