За Млякото Накратко

You are currently viewing За Млякото Накратко

Защо Мляко? Млякото е една от храните с най-висока хранителна стойност и се усвоява лесно от организма.

Щом до 3 годишна възраст  можем да се храним само с мляко, като това ще е напълно достатъчно за нормалното ни развитие, защо да не продължим да се възползваме от този полезен натурален продукт.

Сега ще разгледаме защо всъщност млякото е толкова полезно и дори необходимо.

Малко история

Млекодайните животни като овцете, козите и говедата са опитомени от хората в периода около 8000 г. пр.хр. Интересно е че в началото човекът ги е използвал главно за месо и кожа.

В керамични съдове открити в Турция датирани от каменната епоха или около 6500 г пр.хр. са открити остатъци от мляко и млечни продукти.Това е първото доказателство, че хората са консумирали мляко от опитомени от тях животни.

Хората започват да консумират масово мляко едва 1000 години по-късно.

Хранителни качества

Млякото е едно от от най-пълноценните и полезни храни.Съдържа необходими за развитието, растежа и здравето на човек хранителни вещества.

 • Калций – играе основна роля в изграждането и поддържането на здрави кости .
 • Калий – има важна роля за нормалното функциониране на мускулите и нервите.
 • Йод – има важна роля за правилния обмен на веществата в организма. Липсата на йод в тялото може да доведе до затлъстяване.
 • Фосфор – също като калция спомага за изграждането на костите, също така спомага за усвояването на енергията от храната
 • Белтъчини (протеин) – спомагат за нормалния растеж на организма , здравината на кoстите и тонуса на мускулите.
 • Въглехидрати – главен доставчик на енергия за организма.Около 50 гр. въглехидрати се съдържат  в литър мляко.
 • Мазнини – отново източник на енергия за тялото.На всички е ясно, че прекомерният прием на мазнини не е полезен. В млякото количеството на мазнини за литър е 30 грама, което в никакъв случай не го прави вредно,а напротив изключително хранително и полезно.
 • Витамини– A,B,C,D,F. Литър мляко може да задоволи дневните нужди от витамини на човек.

Млякото и Тренировките

Тренировките и хранителният режим винаги вървят ръка за ръка. Ако случайно не сме включили млякото в нашето меню няма нищо по-добро от това да го направим.

 •      Хидратация – След тренировка тялото е силно обезводнено.Млякото съдържа вода (между 83% и 89%), електролити и захари като се превръща в идеален избор що се отнася до хидратиране на тялото.Млякото е за препоръчване пред специализираните храни или добавки, защото е естествен източник на нужните вещества и се усвоява по-лесно и бързо от тялото.
 •     Възстановяване– млякото или продукти съдържащи го често са препоръчвани за възстановяване.Защо?Млякото съдържа въглехидрати , които зареждат запасите на глюкоген в мускулите. Белтъчините пък помагат на мускула да се заздрави и възстанови след натоварване.
 •      Мускули – В млякото се съдържат приблизително 3,5% протеини.На свой ред се открива и високо ниво на левцин (аминокиселини).Левцинът спомага изграждането на нови мускулни белтъци, а както споменахме белтъчините от млечните продукти пряко стимулират натрупването на мускулна маса.

Митове и легенди

 •    Човекът е единственият бозайник, който консумира мляко от други видове бозайници – открити са множество случаи при животните , при които майки от един вид изхранват малки от други видове, често и неродствени.
 •   Млякото причинява астма – последни проучвания показват , че по-скоро млякото предпазва от появата на астма.
 •    Млякото причинява диабет – има хора, които имат непоносимост към лактоза(млечна захар). Те просто имат недостиг на ензимът лактаза , който спомага за разграждането на лактозата.Дори и при такъв случай може да се приемат малки количества прясно и кисело мляко, като трябва да се избягват видове сирена, които са по-мазни.

Като за финал – ако желаете да сте здрави и жизнени задължително трябва да включите този натурален продукт в менюто си! Пийте мляко-бъдете здрави!

Тренирай - Сам Избираш !

 

Станете фен на Тренирай в Facebook , последвайте ни в Тwitter , или ни добавете във вашите кръгове в Google+

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА :

Светослав Коджаманов

Светльо е фен на интензивните тренировки със собствено тегло и добавена тежест. Обича да изпробва всичко върху себе си преди да пише за него. Истински спортен ентусиаст, който е готов да изпита духа и физиката си, за да достигне до различни изводи, които могат да бъдат от помощ на всички трениращи.

Вашият коментар