10 съвета когато изкачваме летните туристически пътеки

You are currently viewing 10 съвета когато изкачваме летните туристически пътеки

Лято е !

Освен да се препичаме на плажа и да се потим в залата има още куп приятни активности, с които да разнообразим ежедневието и почивните си дни.

Ние сме феновете на изкачването по туристически пътеки и сме ти подготвили няколко съвета, които мислим, че ще са ти от полза:

1.Започни с малки крачки

Когато искаш да изкачиш някой връх или да минеш по нова пътека, не можеш да започнеш с най-трудната. Избери нещо лесно, нещо което е наблизо. Можеш да започнеш с най-високата точка на градския парк.Започни малки крачки, хората са казали, че яденето идва с апетита.

2.Знай какво да очакваш

Подготви се разгледай и разбери какъв маршрут те очаква. Можеш да си кажеш „Аз съм три пъти в седмицата в залата, един баир ли ще ме изплаши. Всъщност може да не се стреснеш просто ще осъзнаеш, че в залата не винаги натоварваш тези мускули, които са нужни по време на изкачване. Така, че се подготви какво да очакваш.

3.Тренирай за изчакване

Когато дойде време за изкачване по труден маршрут не за забравяй за кардиото. Много хора не го харесват, но по време на изкачване ще ти се иска да си се потил повече на пътеката.

Тренировките със собствено тегло и пудовки може да са от полза особено клековете и лицевите опори. И все пак не забравяй да погледнеш точка 2 🙂

4.Подготви се с резервен маршрут

Все пак отиваш някъде, където всичко е възможно. Особено , ако маршрута е дълбоко в гората или високо в планината. Макар, че времето може да е благосклонно никога не знаеш какво препятствие можеш да срещнеш по пътя, така че ако имаш възможност подготви се с резервен маршрут.

5.Направи си план

Да си направиш план преди изкачване е едно от разумните неща, които можеш да направиш. Къде ще паркираш, къде може да почиваш, колко път те чака. Добре е да предвидиш дължината и трудността на маршрута, за да не замръкнеш. Естествено , ако не си решил да нощуваш на открито.

6.Облечи се подходящо

Лято или не пътеките и върховете, които ще покоряваш в повечето пъти се намират високо в планината или гората. Там знаем, че времето е „женско“ през цялата година, така че винаги си носи топли и резервни дрехи.

7.Не забравяй водата

Някой хора пренебрегват водата или не самото и присъствие а количеството и. Не забравяй, че те чакат поне няколко часа ходене, това ще доведе до повече потене и дехидратация. Така вземи си повече.

8.Вземи нещо здравословно за хапване

Каквото и да си говорим дюнерите не се връзват с изкачването. Вземи си свежа храна, която да ти помогне да достигнеш до желаната точка и за връщането обратно. Не искаш да ти стане тежко и да ти се преспи след ядене, нали !?

9.Не забравяй някои дреболийки

Все пак си в „дивото“. Не забравяй за фенер, дъждобран, може би малка аптечка за първа помощ и швейцарско ножче.

10.Загрей като стартираш бавно

Стартира леко и спокойно, поне през първите 20 минути след старта. Плюс това, ако се измориш още в началото,а те очакват още 3 часа път, няма да искаш да си причиниш това страдание отново.

Включи се и помогни на някой да започне да тренира като му покажеш, някое от нашите предизвикателства или микротренировки. #бъдипример . Сподели в социалните мрежи и ни  помогни ни да достигнем до повече хора, не забравяй…

Тенирай те предизвиква, за да те мотивира !

Светослав Коджаманов

Светльо е фен на интензивните тренировки със собствено тегло и добавена тежест. Обича да изпробва всичко върху себе си преди да пише за него. Истински спортен ентусиаст, който е готов да изпита духа и физиката си, за да достигне до различни изводи, които могат да бъдат от помощ на всички трениращи.

Вашият коментар