Бягане в горещо време! Какви ползи може да ни донесе ?

You are currently viewing Бягане в горещо време! Какви ползи може да ни донесе ?

Бягането в горещо време е трудно начинание, но се оказва всъщност, че може да бъде много ползотворно за цялостното ни физическо представяне.

Слънчевите дни са прекрасни за бягане.Образа на слънчеви лъччи и лек бриз са много подканващи.

Какво се случва всъщност ? Всички знаем, че бягането топло време си е предизвикателство.

Случва се това, че кожата се нагрява по-бързо. Започваме да се потим по-бързо и лесно започваме да чувстваме натрупването на топлинно натоварване върху тялото, което води до по-трудно достигане на кислород до мускулите.

Чувството на дискомфорт може много лесно да откаже всички, които са решили да бягат в горещо време. Въпреки, че има доста позитиви , които сега ща разгледаме, бягането при такива условия трябва да е добре обмислено и консултирано!

Да се върнем към основите

Бягането както всяка активност, генерира топлина.Топлината, когато се натрупа, води до допълнителен стрес за тялото.

Всичко, което причинява стрес може до доведе до адаптация.

С две думи може да се опише така – бягането в топло време може да е стресиращо за тялото, но в дългосрочен план може да подобри представянето в подобна среда.

Защо се получава така ли ?

Бягането в топло време е трудна задача само по себе си. Веднъж, щом тялото успее да се справи с нея и да се адаптира към околната среда и напрежението, бягането във всяка друга среда започва да бъде по-лесно.

Естествено нищо не е толкова просто колкото изглежда. Бегачите е нужно да обърнат внимание и на други фактори.

Стресът от топлината при бягане

Когато бягаме с е потим.Защо го правим ? Ами, за да се охладим. Потенето и притокът на кръв към кожата са основни функции създадени да охлаждат тялото.

Когато бягаме външната среда добавя допълнителен стрес като „наслагва“ допълнително топлина към тялото ни.

Когато сме в покой , здрави и отпочинали температурата на тялото е 36,7 градуса до 37, но не повече.

Когато просто времето е топло или извършваме някаква дейност + топло време тялото трябва да се труди по-усърдно, за да успее да запази температурата в нормални нива.

Тук основната тежест пада върху дишането, потенето и кръвообращението . Всеки един от тези елементи оказва влияние едновременно на представянето ни и издръжливостта.

Какво се случва когато бягаме в горещо време

Проучване проведено сред велосипедисти показало, че при условия които водят до малка дехидратация участниците са успели да подобрят определени аспекти :

  • По-нисък пулс
  • Увеличаване на количеството плазма в кръвта
  • Пo-добра  употреба на кислород със всяко едно вдишване(Подобрения в максималния кислороден капацитет Vo2 Max)
  • По-ниска температура на тялото при началото на упражненията (повишаване на топлината издръжливост)
  • Намаляване на лактат в кръвта
  • Увеличаване на силата на скелетните мускули

Издръжливостта по време на бягане изисква по-добро усвояване на кислород от тялото за по-дълъг период от нормалното. Намалянето на пулса позволява позволява по дълги периоди, които може да си позволи без да е нужен допълнителен кислород.

Плазмата е течната част от кръвта. Повече плазма в кръвообращението значи, че има повече течност, която да ползва за охлаждане. Не е необходим допълнителен кислород и не се отнемат червените кръвни телца, които са необходими на мускулите в този момент.

Намаленото ниво на лактат значи, че има повече кислород, който може да бъде насочен към мускулите.

Увеличаването на максималния кислороден капацитет позволява на тялото да използва повече кислород при всяко вдишване.

Повишената сила на мускулите (заради повече кислород, който е насочен към тях)значи, че топлинното натупване ще бъде по-ниско от обичайното. Всичко това води и до по-ниска нормална температура преди започване на бягането

Когато тялото се адаптира и свикне с натоварванията по време на топло време, активността при по-ниска температура става дори по-лесна

Това означава, че можем да увеличим интензивността и натоварването, защото сме обучили тялото си в по-трудна и стресова среда да използва по ефективно ресурсите, които са му необходими.

Умният начин да използваме топлината в нашите тренировки

Повечето проучвания, които са проведени в това направление са извършени върху атлети. Без значение всички са на едно мнение – Бягането и изобщо тренирането в горещо време е трудно.

Също така не може да замести стандартните тренировки и няма да ни направи по-добри. Вместо това е инструмент, който може да подобри представянето ни като цяло.

Има много треньори, които ползват термично натоварване. Техният съвет е да не се заместват тренировки, а да се добавя контролирано термично натоварване в тях.

Понеже бягането в горещо време е трудно, те предпочитат да намалят интензивността в тези дни.

Бягането в топло време изисква постепенно изграждане на толерантност и адаптация към дехидратация по време на тренировка.

Някой проучвания сочат, че ползването на сауна след нормална тренировка може да доведе до някой ползи срещани при бягането в топло време .

Като за финал

Бягането в топло време без значение от интензивността носи ползи за скоростта,силата и издръжливостта . Всъщност всички тези ползи са приложими след това без значение от условията, при които ще бягаме.

Всичко е прекрасно! Нужно е да знаем само, че трябва да се натоварваме постепенно, за да може да привикне тялото.

Постепенното натоварване и дългосрочно натоварване винаги ще има много повече позитиви, отколкото еднократното натоварване във високи граници.

И не на последно място трябва да запомним, че тренировките в топло време могат да обогатят арсенала ни от упражнения, но не могат да заменят стандартната ни тренировка за скорост, сила или издръжливост.

Включи се и помогни на някой да започне да тренира като му покажеш, някое от нашите предизвикателства или микротренировки. #бъдипример . Сподели в социалните мрежи и ни  помогни ни да достигнем до повече хора, не забравяй…

Тенирай те предизвиква, за да те мотивира !

Светослав Коджаманов

Светльо е фен на интензивните тренировки със собствено тегло и добавена тежест. Обича да изпробва всичко върху себе си преди да пише за него. Истински спортен ентусиаст, който е готов да изпита духа и физиката си, за да достигне до различни изводи, които могат да бъдат от помощ на всички трениращи.

Вашият коментар