Най – Успешните Техники за Ставане по-рано Сутрин

You are currently viewing Най – Успешните Техники за Ставане по-рано Сутрин

Вече веднъж разгледахме 8 причини защо да ставаме по-рано сутрин.

 

В този материал ще обърнем внимание на това, как всъщност да започнем да ставаме рано. На някой може да му се стори смешно.Нещо, което се случва всеки ден при него, но за много хора това се явява доста голяма пречка и трудност. Така, че ако имаш желание да се събуждаш рано сутрин Отдели 3 минути и се запознай с най-успешните техники, как да направим това.

 

Постепенен метод

Най-сигурния метод да променим времето, в което се събуждаме сутрин е в рамките на няколко дни да се събуждаме с 10 или 15 минути. Поне докато свикнем.След това с постепенни стъпки ще стигнем до определения час, който първоначално сме си избрали за цел. Ако обикновено ставаме около 8, не е нужно да станем задължително в 6. Вместо това нека опитаме с 7:45, като за начало.

На някого това ще се стори доста бавен процес. Доста хора биха отхвърлили този съвет. Все пак нека се огледаме наоколо. Повечето сполучливи неща се случват крачка по крачка, постепенно.

Внезапна промяна с час или два например, определено би била доста трудна. Да приемем,че все пак се получи. Обикновено ставаме в 8, а днес сме се събудили в 6. Какво би се получило? В повечето случаи ( не обезателно) ще се чувстваме доста изморени, остатъка от деня ни ще се превърне в малък симпатичен кошмар. На следващия ден отново успяваме да станем в уречения час.Какво получаваме – дефицит на сън. Тялото ни вече е свикнало да спи определено време и да става в определен час, сега обаче ние внезапно променяме това, а на него му е нужно време да се адаптира и да си навакса съня, разбира се. Пропуснатият сън трябва да бъде наваксан, ако това не се случи, получаваме  умора на квадрат. Третият ден може да бъде дори по-тежък. В крайна сметка сами усложняваме живота си. Ще ни е нужно около седмица „страдания“ докато влезем в ритъм, ако го направим изобщо. Иначе вероятността да се откажем е доста голяма, а след това ще започнем ли отново ?

Навиците свързани със съня (лягане и ставане) не се различават много от хранителните ни или двигателните ни навици. Така че, постепенния метод със сигурност би бил от полза и то не само що се отнася до съня.

 

3 практически стъпки за ранно ставане

Така вече има промяна. Алармата ни събужда с 10 или 15 минути по-рано. Дори след няколко дни отново преместваме стрелките с още 10-15 минути и докато се осъзнаем за около седмица вече се събуждаме с около 30-45 минути по-рано от обикновено. Какво се получава сега…често натискаме „snooze“ бутона и оставаме в леглото макар и будни.

Ето три стъпки как да преборим това:


1. Бъди развълнуван, бъди мотивиран.
Вечер преди да заспиш мисли за това, което  ще правиш утре сутрин. Можеш да искаш да напишеш нещо, да прочетеш нещо, да пробваш ново упражнение или тренировка, нещо с което си се захванал или отдавна си желал, но така и не си направил първата крачка до момента. Каквото и да е. Стига да те мотивира и да те накара да се събудиш със желание рано сутрин.
2.Скочи от леглото
Точно така – скачай ! Стани с ентусиазъм, разпери ръце и си кажи “ Радвам се,че съм жив и съм готов да посрещна деня и предизвикателствата, които той ми носи“. Ако трябва му се закани на този ден. Просто бъди жив и изпълнен с ентусиазъм.
3. Постави алармата си някъде по-далеч
Сам знаеш, че колко по-близко е алармата, толкова вероятността да я спреш в просъница и да продължиш да спиш се увеличава правопропорционално.Така че, сложи алармата толкова далеч, че да се наложи да „скочиш“, за да я спреш. След това първото, което трябва да направиш е да се запътиш директно към банята. Веднъж след като се освежиш, вероятността да се върнеш обратно в леглото намалява с всяка изминала секунда. Спомни си за това, което си мислил снощи, за мотивацията, скачай и разпери ръце – нека денят започне.

 

Какво да правим след като станем

Първите неща, които НЕ трябва да правим след като се събудим рано сутрин са : преглеждане на имейл, новини, социални мрежи и прочие. Не си губи времето с неща, които винаги правиш.

Какво да направим вместо това:

1. Чаша вода – цяла вечер тялото ни не се е докосвало до вода, това означава, че ще е дехидратирано. Освен това чаша вода, ще те накара да се почувстваш буден.
2. Медитация – Дори само за 3 минути сутрин. Прекрасен начин да започне новия ден.
3.Закуска – Доза енергия, от която тялото се нуждае.
4.Нещо креативно –  Пиши,рисувай, пей. Каквото и да е. Нещо, което ти е страст, хоби, нещо което наистина обичаш. Не си много сигурен. Не можеш да рисуваш или пишеш. Тогава намери нещо, което ти доставя удоволствие. Това е идеалният момент.
5. Тренирай – Излез на разходка, бягай, упражнявай се, тренирай вкъщи или навън. Предпочиташ да тренираш по-късно през деня? Тогава просто се раздвижи за 10 минути рано сутрин.

Ще ти е интересно да прочетеш: Колко често да тренирам ?

Лягай по-рано


Как да ставаш по-рано, след като не си лягаш по-рано? Всъщност можеш за период от няколко дни, след това има опасност да рухнеш.

1. Заложи време, в което да си лягаш
Искаш да станеш в 6. Тогава легни 7-8 часа преди това. Естествено хората са различни и всеки се нуждае от различно време, за да се наспи пълноценно. Ако са ти нужни само 6 часа супер, лягай си 6 часа преди да станеш. Сам определи. Важното е сутрин да се събудиш отпочинал. Ако нямаш възможност да лягаш  рано, една кратка следобедна дрямка би свършила страхотна работа.
2. Създай си ритуал
Зареди кафе машината си за утре, подготви материалите си за работа, училище или лекции. Каквото и да е – реши сам. Изпълнявай ритуала всяка вечер преди лягане.
3. Без компютри в леглото
Това включва : лаптопи, таблети, мобилни телефони, а щяхме да забравим за телевизията. Свещ и книга – виж това е друго нещо !
4. Тренировките помагат 
Ако по-рано през деня си направил една добра и изтощителна тренировка, то вероятността да си изтощен и да си легнеш по-рано се увеличава. НЕ тренирай поне час или два преди сън, защото телесната ти температура ще се покачи и това би попречило на по-бързото пътешествие към страната на сънищата.

 

Често срещани проблеми

Супер умора сутрин
Ако се събуждаш изморен сутрин. решението е вода,движение и по-ранно лягане. Може да се дължи и на това, че бързаш твърде много. След като веднъж си преместил стрелките с 10-15 минути изчакай няколко дни докато свикнеш с новия режим. След това отново може да настроиш нов час на алармата си.

Просто не си ранобуден тип
Това естествено е най-лесното и бързо извинение. Много хора твърдят това, след като са опитали да стават рано в продължение…на два пъти и не се е получило. Ето защо постепенния метод е толкова важен.

Ако трябва да сме честни има и хора, които са по-продуктивни вечер. Точно за това и сме толкова различни един от друг. В това е интересното всъщност.

Все пак на никой не му пречи да опита, може да се окаже, че не всичко е това, което си мислиш, че е!

 

 Най – Успешните Техники за Ставане по-рано Сутрин

Тренирай 2.0

Светослав Коджаманов

Светльо е фен на интензивните тренировки със собствено тегло и добавена тежест. Обича да изпробва всичко върху себе си преди да пише за него. Истински спортен ентусиаст, който е готов да изпита духа и физиката си, за да достигне до различни изводи, които могат да бъдат от помощ на всички трениращи.

Вашият коментар