Сумо Клек – различното упражнение за крака

You are currently viewing Сумо Клек – различното упражнение за крака

Когато става въпрос за упражнения за крака, рядко се досещаме за сумо клека. Може да бъде изпълнявано със собствено тегло или допълнителни тежести.

Акцентът на упражнението пада върху вътрешната и задната част на бедрата, както и върху седалището.

Името на упражнението идва от това , че то наподобява стартовата позицията на сумистите преди началото на двубой.

Как да изпълним Сумо Клек ?

1.Поставяме краката на широчина по-голяма от тази на раменете.Пръстите на краката са в пенпендикулярна позиция спрямо торса. Гърбът и гърдите са изправени , коремът стегнат, главата е в неутрална позиция.

2.Спускаме бавно като вдишваме. Спускаме до тогава , докато бедрата заемат успоредна позиция спрямо пода. Продължаваме да държим тялото стегнато – гърдите,гърбът и коремът.

3.Повдигаме се бавно нагоре като издишаме. Цялото напрежение от движението трябва да падне върху бедрата и седалището.Държим тялото стегнато.

4.Повтаряме

Какво да знаем за него

Задължително е преди да изпълним упражнението да сме загрели добре. Формата на изпълнение определено е по-трудна и натоварваща, от тази на класическия клек.

Преди да започнем със сумо клек трябва да сме убедени, че можем без проблем и с правилна форма да се справим поне с 10 повторения на класически клек.

Дали може да ползваме тежести ? Да, можем!

Жилетка с тежести или ппросто раница ще свършат иделна работа.

Може да се ползват и ластици за допълнителна съпротива стига това да не наруши формата на изпълнение.

Упражнението спокойно може да се изпълни и с дъмбели спуснати близо до тялото или щанга пред гърди или зад врат.

Възможностите са повече от достатъчни.

Сумо Клек

OЩЕ ПО ТЕМАТА:

Светослав Коджаманов

Светльо е фен на интензивните тренировки със собствено тегло и добавена тежест. Обича да изпробва всичко върху себе си преди да пише за него. Истински спортен ентусиаст, който е готов да изпита духа и физиката си, за да достигне до различни изводи, които могат да бъдат от помощ на всички трениращи.

Вашият коментар