5 съвета за по-големи ръце

You are currently viewing 5 съвета за по-големи ръце

Всеки се пита на даден етап как да се сдобия с по-големи ръце ?

Независимо защо тренираш, една от мечтите на всички ни са големите и добре оформени ръце. Отново не успяхме да открием магическо хапче, което да помогне, но за сметка на това сме ти подготвили 5 практически съвета, които ако не помогнат да настигнеш чичо Арнолд в добрите му години, то със сигурност няма да ти навредят.

Качи килограми

Започваме много простичко. Как да успееш да се сдобиеш с по-големи ръце. Истината е много проста. Ако тежиш 60 килограма и ръката ти е 30-35 сантиметра, няма как след година пак да тежиш толкова а ръката ти е да с 5 сантиметра по-голяма. Просто не става така. Искаш по-големи ръце ? Тогава хващай лъжицата и вилицата и започвай да тренираш ; )

Ще ти е интересно да прочетеш: Как да кача килограми и къде греша ?

Наблегни на комплексните упражнения

Истината е, че когато големите мускулни групи се развиват (гръб, гърди, крака) ще се развият и ръцете. Наблягай на комплексните упражнения набирания , кофички, вдигане от лег, мъртва тяга, клекове. Залагай предимно на тези упражнения, като накрая на тренировката си включи няколко серии изолиращи упражнения, които да акцентират върху мускулите на ръцете и да ги „довършат“.

 

Тренирай с повече тежест

Това, което ще накара който и да е мускул в тялото ти да се се развие, да стане по-масивен и голям е тежестта. Знаеш, че не е нужно задължително да използваш свободни тежести и машини за това. Ако тренираш стрийт фитнес използвай раница пълна с тежест, жилетка или бутилки с вода или пясък. Ако искаме по-големи ръце, няма да го постигнем с много повторения и серии. Това ще се случи, когато максимално натоварим мускулите си и за тази цел използваме тежести.

Време под напрежение

Това е може би най-простото правило, което да накара мускулите на ръцете ти, а и не само, да станат по-масивни и големи. В наименованието няма нищо скрито а именно колко време прекарва мускулът под напрежение. Ако правиш средно по 30-40 набирания с нормална скорост, когато ги правиш бавно, наистина бавно, то тогава едва ли ще успееш да направиш повече от 15 повторения. Има различни техники, които можеш да използваш. Например – 1-1-3 : като 1(1 секунда, в която повдигаш тежестта или първата фаза на упражнението)-1(секунда, в която задържаш в кулминационна точка, пик)-3(секунди, в които се връщаш в изходна позиция, последен етап на упражнението). Други подобни техники са 3-1-3 или 4-4-4, а защо да не сътвориш сам една.

Намери баланса и разнообразявай

Ако не тренираш ръце – те най-вероятно няма да се развият. Ако ги тренираш прекалено много – те пак няма да се развият. Намери „златната среда“  или така нареченият баланс, просто не е добре да се изпада в крайности. Както най-вероятно знаеш, тялото е силно приспособимо. За това ни е нужно и разнообразие в тренировките. Не става въпрос да сменяш упражненията и начина си на тренировка всеки ден, но да бъдеш креативен, да следиш знаците, които тялото ти дава. Докато нещо работи и дава резултат не го сменяй. „Забоксуваш“ ли на едно място обаче, разнообрази ! Просто тялото трябва да бъде винаги „стресирано“ (изненадано), в противен случай то се приспособява и спира да прогресира.

5 Съвета за по-големи Ръце


Тренирай 2.0


Светослав Коджаманов

Светльо е фен на интензивните тренировки със собствено тегло и добавена тежест. Обича да изпробва всичко върху себе си преди да пише за него. Истински спортен ентусиаст, който е готов да изпита духа и физиката си, за да достигне до различни изводи, които могат да бъдат от помощ на всички трениращи.

This Post Has One Comment

  1. Анонимен

    Трябва също тaкa и добро възстановяване (почивкa) и всичко дa е естествено сaмо с хрaнa 🙂

Вашият коментар