Скачане на въже – 5 причини защо да го включим в нашата тренировка

You are currently viewing Скачане на въже – 5 причини защо да го включим в нашата тренировка

Искаш интересно кардио упражнение – скачай на въже

Всеки желае да има здраво,  функционално и изчистено тяло. На почти всички ни се налага да правим кардио.

Сега някой ще попита – „Кардио, това  да не е на испански?“, а друг ще каже, че вдига тежести бързо и това е неговото кардио. Каквото и да си говорим, обаче всички сме наясно с ползите от аеробните упражнения.

Съвсем нормално е вече да ти е писнало от пътеката в залата, степер и всички подобни машини. Омръзна ти да бягаш ? Е добре тогава, защо не опиташ да скачаш на въже ?

Все още не си? Eто ти няколко  причини, които ще те убедят да включиш скачането на въже в тренировката си .

Скачането на въже гори мазнини

Традиционно скачането на въже попада в категорията на кардио упражненията. Като всяко едно упражнение и това не прави разлика що се отнася до горенето на калории и мазнини. Ето един пример:
Мъж с тегло 80 кг може да изгори 112 kcal само за 10 минути и то в съвсем леко темпо, а ако изпълни упражнението бързо то тогава има възможност да изгори около 180  kcal. И то само за 10 минути. За сравнение с 10 минути бягане (бавно темпо) ще изгорим около 83 калории. Определено скачането на въже е доста по-ефективен метод за топене на мазнини.

Скачането на въже подобрява спорните ти резултати

Всеки, практикуващ спорт, който включва координация, бързина, скорост, ловкост и дори сила със сигурност ще потвърди, че скачането на въже подобрява  тези наши способности. Този тип упражнение присъства в тренировките на много спортисти. Първия спорт, който изниква веднага в съзнанието ти най-вероятно е бокс. Ето и едно видео на действащи боксьори и легенди от близкото минало, които ще ни дадат пример как се скача на въже:

Практично е

Бързаш,нямаш време или пък не разполагаш с достатъчно пространство за други упражнения. Въжето е изключително компактно и не заема почти никакво място в багажа ти. Можеш да го вземеш буквално навсякъде със себе си. Можеш да го използваш в залата, на спортната площадка, навън в природата, в офиса, дори и вкъщи – стига леля ти Сийка от долния етаж да не получава нервна криза всеки път когато тренираш. Просто е практично.

Интересно е

За разлика от много други упражнение, за да скачаш на въже първо трябва да се научиш да го правиш. Това обикновено спира много трениращи да включат упражнението в тренировъчната си програма. Ние добре знаем, обаче, че колкото е по-трудно, толкова е и по-интересно. Това от своя страна стимулира много други хора да се научат да скачат на въже. Определено е приятно и интересно да овладееш упражнението и още една простичка причина да го включиш в тренировката си.

Скачането на въже може да бъде интересно

Скачаш на въже – правиш мускули

Скачането на въже развива както долната, така и горната част на тялото. Освен да горим калории скачайки, ние определено стимулираме растежа на мускулите си. Също както при спринтовете, колкото по-интензивни са тренировките ни, толкова повече стимулираме бързите влакна на нашите мускули. За да натоварим повече горната част на тялото си, можем да използваме по-тежко въже. Чисто просто и ясно.

Ще ти е интересно да прочетеш :17 упражнения за крака със собствено тегло (Видео)

Как да избера подходящо въже ?

Това е много добър въпрос. На пазара съществуват десетки, дори стотици видове въжета. Истината е, че един от най-използваните типове са PVC въжета за скачане и ние определено ти го препоръчваме. А относно дължината съществува простичка система как да определиш колко дълго да бъде:

  • ако си висок до 168 см добави 86 см към ръста си и получаваш дължината на въжето, което ти е необходимо. Пример: висок си 160 см + 86 см = 246 см 
  • ако си висок над 168 см, тогава добави 90 см към ръста си. Пример: висок си 180 см + 90 см = 270 см
 

Скачане на въже – 5 причини защо да го включим в нашата тренировка

 
Тренирай 2.0
 

Светослав Коджаманов

Светльо е фен на интензивните тренировки със собствено тегло и добавена тежест. Обича да изпробва всичко върху себе си преди да пише за него. Истински спортен ентусиаст, който е готов да изпита духа и физиката си, за да достигне до различни изводи, които могат да бъдат от помощ на всички трениращи.

Вашият коментар