Каква е основната разлика между Бодибилдинга и тренировките за Функционалност ?

You are currently viewing Каква е основната разлика между Бодибилдинга и тренировките за Функционалност ?

Каква е основната разлика между бодибилдинга, функционалността и атлетизмът ?

Този въпрос може да бъде както много обширен, така и може да му бъде даден отговор доста бързо и кратко.

В този материал няма да влизаме в подробности, а просто ще разгледаме основното различие. То може да се сведе до едно единствено. Какво точно? Ако все още не се досещаш продължавай да четеш !
<>
Защо публикуваме този материал ? Защото мислим, че доста трениращи изпадат в едно объркване. Объркване, което се дължи на така наречената фитнес индустрия. Тренира се по един определен начин, а резултатите са различни и далеч от очакванията. Тогава често се случва разликата между резултатите и очакванията да се запълва от позволени или забранени стимуланти. Излиза, че около 80% от всички трениращи желаят да бъдат бодибилдъри. А дали е така всъщност?

Може пък всичко да е наред и само ние да си въобразяваме, въпреки всичко всеки сам ще прецени за себе си след като прочете целият материал.

 

На кратко – Какво е Бодибилдинг?

Бодибидинг е съвкупност от тренировки, хранителен режим и период на почивка. Целта пред бодибилдинга е  естетично, добре изглеждащо тяло. Това всъщност може да бъде доста относително понятие, понеже всеки човек има свое разбиране за естетика и красота.

Тенденциите от няколко десетилетия насам диктуват големи състезания като Мистър Олимпия например.Трите компонента по които са  оценяват състезателите са :

  • Обем на мускулите (плътност, големина)
  • Наличие на подкожни мазнини – колкото нивото на подкожни мазнини е по-ниско, толкова по-високо са оценявани състезателите.
  • Симетрия – хармонична физика, без осезаема разлика между мускулните групи ( изоставащи мускулни групи например)

Бодибилдърите или културистите(както е българското наименование) тренират, използвайки главно тежести. Те се концентрират върху идеалното съотношение на различните макронутриенти (особено протеин нужен за мускулен растеж и възстановяване) за постигане на оптимални резултати ? А какви са те? Както споменахме вече: по-добър външен вид.

Препоръчваме ти да прочетеш тази статия в Уикипедия – Културизъм.

 

На кратко – Атлетизъм и функционалност ?

Какво е атлет ? Атлет е човек, който участва в различни спортни дисциплини на професионално или аматьорско ниво, включващи физическа сила, скорост (бързина) и издръжливост.

Хората, които тренират  функционално също тренират силово в повечето случаи. Някой използват тежести, а други не. Те също спазват  стриктен хранителен режим. Този тип трениращи използват различни упражнения и тренировъчни методики, които да подобрят техните постижения –  да бъдат по-силни, по-бързи, издръжливи, експлозивни.

В по-голяма част от случаите хранителният режим и тренировките на атлетите или на хората, които тренират функционално също води до редуциране на подкожните мазнини, по-добро здраве и красиво изглеждащо тяло.

 

Заключение

Без значение как тренираме, това е единствено в наша полза. Освен, че поддържаме тялото си здраво, това ни помага да изградим по-силен характер, здрава воля и устрем да постигаме целите си.

Както споменахме още в началото със сигурност няма да открием топлата вода в тези няколко реда и не казваме нещо, което не  е вече добре известно. Разликата между различните начини на тренировка всъщност е целта, към която те водят. А ти наясно ли си с твоята ?

Идея

Идеята на този материал всъщност е да те накара да се замислиш. 

Защо тренираш? Каква е твоята цел? На какво си готов, за да я постигнеш?

Напиши ни коментар под статията и ни кажи твоето мнение и каква е твоята цел?

Каква е основната разлика между Бодибилдинга и тренировките за Функционалност ?

Тренирай 2.0

Светослав Коджаманов

Светльо е фен на интензивните тренировки със собствено тегло и добавена тежест. Обича да изпробва всичко върху себе си преди да пише за него. Истински спортен ентусиаст, който е готов да изпита духа и физиката си, за да достигне до различни изводи, които могат да бъдат от помощ на всички трениращи.

Вашият коментар