Скок върху кутия и 6 причини, защо ще стане любимото ти упражнение

You are currently viewing Скок върху кутия и 6 причини, защо ще стане любимото ти упражнение

Скок върху кутия (Jump Box) със собствено тегло и защо да изберем именно това функционално упражнение за крака (а и не само).

Определено не е нужна специална кутия, за да изпълните това упражнение. Съвсем спокойно може да използвате пейката в парка, стабилна платформа или стълби например, но естествено  трябва да сте внимателни.

Този тип упражнение натоварва цялото тяло, като акцента пада върху долната част.

Нещо важно, което трябва да се знае за това упражнение е, че при изпълнението му се натоварва също така и ахилесовото сухожилие. Ако имате проблеми с колената, ставите или дискови хернии е добре да се консултирате с лекар. Както обичаме да казваме тренирай здраво, тренирай умно !

Видове изпълнение :

  • С два крака
  • С един крак

Според вида  на отскок

  • Скокове напред
  • Скокове встрани
  • Скокове назад

Според завършването на упражнението

  • Стъпка  назад
  • Отскок назад

Как да изпълним самото упражнение, в случая ще разгледаме скок напред с два крака :

1. Заставаме изправени пред платформата или кутията като главата е в неутрално положение, стъпалата са разположение на ширината на раменете.Това е стартовата ни позиция.
2.Като подготовка за скока приклякаме леко и изпъваме ръцете си назад.
3.Отскачаме от тази позиция. В момента на скока изпъваме бедрата, коленете и глезените си, ръцете минават пред тялото.
4.Приземяваме се върху платформата с свити колене, опитваме се да омекотим приземяването. Изправяме се така, че стойката ни да наподоби тази от стартовата позиция.
5. Със стъпка постепенно с единия и другия крак се връщаме в стартова позиция. Можем да го направим и с огледален скок назад.

Колкото по висока е платформата, толкова по- натоварващо и трудно за изпълнение е упражнението.

Ето и нашите шест причини, които ще те убедят, че това упражнение може да се превърне в едно от любимите ти:

1. Функционалност и атлетизъм

Не случайно в тренировките на много професионални спортисти можете да срещнете това упражнение. Скоковете върху кутия или платформа ще можете да развиете своята бързина, експлозивност и издръжливост. Упражнението е близко то реални движения, които може да ни се наложи да извършим по всяко едно време…е да живеем в 21 век по-рядко ни се налага да скачаме. Но пък помисли за предците ни преди хилядолетия. Те със сигурност не стоя по цял ден зад бюро.

2.Ще направят краката ни изключително здрави

И няма как иначе да бъде след като ги натоварваме по този начин. Скоковете върху кутия или платформа ангажират всеки един мускул на краката ни.

3.Горим калории

Определено всяко упражнение, което правим гори калории. Това упражнение представлява интензивен вид натоварване. Само за пример :

  • За час ходене горим между 200 и 300 калории
  • За час скокове между 800 и 1,000 калории.

Естествено час скокове са доста непосилна задача, но това е само пример, сами можете да сметнете колко калории бихте изразходвали за 10 или 20 минути.

4.Да изглеждаме по-добре

Нищо ново под слънцето. Всички упражнения, всяка физическа активност, като цяло, го правят. Наравно с набиранията и бърпи, това е още едно доста натоварващо упражнение, което не бива да пропускаме.

5.Не е нужна допълнителна екипировка

Естествено винаги можеш да добавиш жилетка с тежести, която още повече да усложни изпълнението. Но и без допълнителни тежести упражнението е доста натоварващо.

6.Просто е забавно

Спомнете си годините когато бяхме деца. Появи ли се усмивка на лицата Ви. За това става въпрос !

Ако материалът Ви е харесал ударете едно рамо и го споделете с приятели. Нека се появи усмивка и на техните лица !

Ще ти е интересно също :

Скок върху кутия и 6 причини, които ще го превърнат в едно от любимите ти упражнения

Тренирай 2.0

Светослав Коджаманов

Светльо е фен на интензивните тренировки със собствено тегло и добавена тежест. Обича да изпробва всичко върху себе си преди да пише за него. Истински спортен ентусиаст, който е готов да изпита духа и физиката си, за да достигне до различни изводи, които могат да бъдат от помощ на всички трениращи.

Вашият коментар