8 Правила на добрата тренировка, които дават резултат

You are currently viewing 8 Правила на добрата тренировка, които дават резултат

Тренираш и искаш резултати, какво ще кажеш за тези 8 правила за добра тренировка ?

1.Постоянство

Не може да тренираш от дъжд на вятър и да очакваш резултати. Няма как да тренираш например от Март до Юни всяка година и да очакваш да прогресираш.

Истината е проста – човек който тренира два пъти седмично в продължение на 52 седмици (1 година) ще постигне по-добри резултати от някой, които тренира 5 пъти седмично, но само за 20 седмици (5 месеца) .

Истината се крие в постоянството и в този ритъм, който сам изграждаш.

 

2.Тренирай по-здраво, тренирай по-умно

Хубаво е, препоръчително е, дори „трябва“ да тренираш здраво ( колкото и да не обичаме тази дума „трябва“ ) Това, обаче определено не означава да се „убиваш“ на всяка тренировка. Тялото често ни изпраща сигнали, ако успеем да ги доловим и разгадаем (а то определено не използва някакъв таен език разработен от НАСА) – ще успеем да постигнем повече отколкото можем да предположим.

Знаеш ли кое е най-добро за теб? Кое работи най-добре за теб? Убеден ли си, че тренировката за ръце на Лазар Ангелов, ще направи така, че да се сдобиеш с ръце като неговите или тренировката за гърди на Арнолд ще ти помогне да изваеш гърди като неговите? Замислял ли си се, че това което работи за един, а дори и за хиляда не е сигурно, че би проработило и при теб?

Просто експериментирай ! Пробвай нови неща, следи резултатите, вслушвай се в тялото си. Да тренираш здраво е добре. Да тренираш умно е добре. А сега си представи комбинацията от двете !

 

3.Тренирай всички мускули на тялото си

Тренирай всички мускули на тялото си

Ако не тренираш един мускул той няма как да се развие. Затова е много важно в тренировките си да обърнеш внимание на всички мускули .

 

Още нещо много важно е, че ако искаш да развиваш тялото си пропорционално трябва да обърнеш внимание на всеки един мускул. Колкото и да ти се иска да имаш големи и масивни ръце, няма как да стане, без да тренираш и крака. Как така ?

Ще ти е интересно да прочетеш: 5 съвета за по-големи ръце 

 

4.Развий силата си

Прогресивното натоварване е един от ключовете на успеха. Не може да се каже, че е най-добрия, но определено работи.  Трябва да станеш по-силен, за да успееш да се изградиш по-големи мускули. След определено време на тренировки трябва да успяваш да вдигаш повече килограми или да правиш повече повторения.

Силата води подобрения в много други области като производителност и енергия ( все пак трябва да можеш да направиш нещо в спокойно темпо, преди да го направиш интензивно), издръжливост ( трябва да можеш да направиш нещо веднъж преди да можеш да го направиш многократно).

За да прогресираш, ще се наложи да подобриш клека си, набиранията си, вдигането от лег. За да направиш това е нужно да бъдеш по-силен. Затова крачка по крачка постепенно напред !

 

5.Загрявай преди тренировка

Няма начин просто да влезнеш в залата или да отидеш на спортната площадка и да започнеш с пълна сила тренировката си. Естествено, че можеш…но това определено не би довело до нищо друго освен някоя неприятна контузия.

Много от начинаещите често пропускат тази част от тренировката и за жалост се налага да научат колко важна е загрявката по трудният начин.

На един са му нужни 30 минути, за да загрее, а на друг само 5. Всеки е различен, но кой каквото и да прави първо трябва да подготви тялото си преди да скочи в дълбокото. Не забравяй за загрявката.

6.Когато си в добра форма – използвай момента

Когато си в добра форма - използвай момента

Тренираш усърдно, стриктен си, имаш добре изграден тренировъчен режим. Въпреки всичко всеки, дори и тези, които са  професионалисти имат пикове и спадове във формата си.

Това се дължи естествено на много фактори. Веднъж обаче усетил, че си в добра форма – използвай я. Тествай тялото и психиката си , увеличи обема, увеличи интензивността на тренировката, хвани вълната. Всички тези усилия ще ти се отблагодарят многократно.

Все пак тренирай умно, бъди внимателен.

 

7.Храни се адекватно

Най- добрия тренировъчен план няма да даде резултат без адекватно хранене. Ако искаш да направиш страхотно тяло или да си бърз, ловък и функционален то тогава трябва да обърнеш сериозно внимание на това как, колко и с какво се храниш.

Зависимост от целите, които си си поставил е нужно да приемаш достатъчно количество калории и правилната комбинация от макронутриенти.

Не е нужно да бъдеш перфектен или да се вманиачаваш, но сам ще се съгласиш, че не можеш да ядеш „боклуци“ и да имаш добри резултати.

 

8. Просто се наспи

Просто се наспи

Също както при храненето, ако не се наспиваш добре и си стресиран денонощно, то цялата ти физика, а и психиката ти ще се обърне срещу теб.

Ще ти е интересно да прочетеш: Как липсата на сън може да повлияе на нашите тренировки

Някой хора имат нужда от повече сън, други от по-малко. Без значение от кой тип хора си има нещо, което обединява всички – нуждаем се от добър качествен сън, за да функционира тялото ни  оптимално.

 

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Постоянството в съня е същото като постоянството при тренировките. Няма нищо по-добро от това да лягаш и да ставаш по едно и също време, да си изградиш режим. След това, просто се наслаждавай на резултатите.

Заключение:

Когато става въпрос за тренировки,хранене, фитнес, здраве или както искаш го наречи е трудно да се изведат „абсолютни“ закони или правила. Просто всеки е различен и при всеки нещата функционират по-различен начин. Намери най-доброто за теб, работи здраво и постигай поставените целите си.

Кое е твоето правило, което дава резултат? Напиши ни коментар под статията, не се бой не ядем хора- падаме си по пилешко  : – D

 

8 Правила на добрата тренировка, които дават резултат

Тренирай 2.0

Светослав Коджаманов

Светльо е фен на интензивните тренировки със собствено тегло и добавена тежест. Обича да изпробва всичко върху себе си преди да пише за него. Истински спортен ентусиаст, който е готов да изпита духа и физиката си, за да достигне до различни изводи, които могат да бъдат от помощ на всички трениращи.

This Post Has One Comment

Вашият коментар