8 чаши вода на ден – 30 дневно предизвикателство

You are currently viewing 8 чаши вода на ден – 30 дневно предизвикателство

Вече знаеш, че е полезно да пиеш вода. А правиш ли го ? Ако отговора е да или ако отговора е не. Имаме нещо за теб.

30 дни в които да се предизвикаш да изпиваш по 8 чаши вода на ден.

В следващите редове ще разгледаме също така защо е добре да пиеш вода и колко точно и накрая полезен съвет как да се справиш

Приемаш ли предизвикателство ?

8 чаши вода на ден - предизвикателството

Защо да пием 8 чаши вода на ден ?

  • Отслабване – пиенето на достатъчно вода може да помогне за изгарянето на повече калории. Намаляване на апетита, особено ако е консумирана преди ядене. Понижаване на риска от дългосрочно напълняване.
  • По-добро физическо представяне – Дехидратацията може да повлияе на физиката ни. Ако загубим само 2% от съдържанието на вода в организма по време на тренировка например, може да усили болката, умората и да доведе до загуба на мотивация
  • По-малко главоболие – За хората, които са предразположени към главоболие, пиенето на допълнително вода може да намали интензитивността и продължителността на болката. При хора, които са дехидратирани водата може да помогне за облекчаване на симптомите на главоболие
  • Проблем с ходенето до тоалетна – Хората, които са дехидратирани, могат да усетят подобрение и справяне с проблема след увеличаване на приема на вода.
  • По-нисък риск от камъни в бъбреците – По-високaта консумация на вода може да предотврати камъните в бъбреците или да спомогне за изхвърлянето им.

Колко вода трябва да пия всеки ден ?

Тук споровете са много. Някой казват минимум 2 литра, други че два литра са малко, а трети че това са глупости и не е нужно да се пие толкова вода.

След като знаем, че тялото е съставено от над 70% вода, можем да предположим че водата е изключително важна за нашият организъм.

Колко точно е трудно да се даде отговор.

Ако има спорове около приема на вода, то няма спорове че липсата и или дехидратацията е вредна.

Така че, дали ще изпивате 8,6 или 10 чаши на ден може би наистина няма да има толкова голямо значение.

Значение ще има ако не пиете вода.

Вярно, че тя може да се набавя и от плодове и зеленчуци.

Но колко хора познавате, които почти не пият вода, даже изобщо. А колко
зеленчуци изяждат тези хора ?

Ако си част от тях. Замисли се сериозно и намери повече информация, защото няма как водата да се набавя само от безалкохолни напитки.

Така може да си набавиш захар 🙂

Полезен съвет как да изпълним предизвикателството

Няма да открием топлата вода, като споделим, че най-добрия начин да изпълниш предизвикателството е да разделиш приема на вода на няколко интервала през ден.

Избери няколко момента през деня. Пий на малки глътки.

Ако още с ставането си изпиеш часа вода ще ти останат още 7 до края на деня.

Ако преди всяко ядене (да речем,че се храниш 3 пъти на ден) изпиеш по 1 чаша ще ти останат още 4.

Кога да изпием останалите 4 ? Обвържи го с графика си. Ако имаш междинни почивки преди обед или следобед, освен кафе пий и вода.

Замести напитки с вода. Ако предпочиташ безалкохолни напитки замести ги с вода. спокойно не е отровна и човек не ръждясва от нея.

Намери ли къде да вместиш останалите 4 чаши. Ако не можеш изпий една преди обед. Една след обед. Още една до 20:00 и последната преди 22:00.


Включи се и помогни на някой да започне да тренира като му покажеш, някое от нашите предизвикателства или микротренировки. #бъдипример . Сподели в социалните мрежи и ни  помогни ни да достигнем до повече хора, не забравяй…

Светослав Коджаманов

Светльо е фен на интензивните тренировки със собствено тегло и добавена тежест. Обича да изпробва всичко върху себе си преди да пише за него. Истински спортен ентусиаст, който е готов да изпита духа и физиката си, за да достигне до различни изводи, които могат да бъдат от помощ на всички трениращи.

Вашият коментар